Sökmotoroptimering (SEO) handlar om att hjälpa sökmotorer att avgöra hur relevant innehållet är som befinner sig på webbplatsen, vilket bland annat inkluderar länkar. Även de sidor som länkar till webbplatsen behöver rymma relevant innehåll för att de ska klassificeras som relevanta. Det är inte mängden länkar som avgör utan det är snarare kvalitén på länkarna som avgör huruvida en webbplats får en hög eller låg placering i Googles sökresultat.

SEO handlar således mycket om webbplatsens innehåll samt hur användbar och relevant dess innehåll är. En svårnavigerad webbplats lockar självklart inte lika många besökare som en lättanvänd. Man kan ställa sig frågan: vad är egentligen relevant innehåll? Det är helt enkelt innehåll som beskriver sidan på ett lätt och tydligt sätt. Relevant innehåll på webbplatsen gör betydligt mer för webbplatsen än att hjälpa den komma högre upp bland Googles sökresultat utan det gör även att besökare väljer att stanna på sidan och tar åt sig informationen istället för att lämna webbplatsen. Det är även sådana webbplatser som man vill få länkar från, för att komma högre upp i Googles sökresultat.

Hur hittar man då en sida/blogg som länkar till ens webbplats? Det är inte alltid så lätt. Det lättaste är att anlita ett företag med erfarenhet kring sökmotoroptimering, så som Vizibly AB.