Att arbeta med content writing handlar om att skriva innehålls- och användarcentrerade texter som både är lätta för användarna att läsa samt som förmedlar relevant information. Det inkluderar samtliga skriftliga delar på en webbplats, alltifrån titlar och artiklar till produktbeskrivningar. Framgångsrik content writing ökar inte endast användarvänligheten på webbplatsen utan förbättrar även hemsidans placering i sökresultatet i olika sökmotorer genom SEO.

Content writing handlar helt enkelt inte bara om att skriva långa och informationsrika texter som uppskattas av sökmotorer. Det handlar även om att skriva användarvänliga texter som fångar webbplatsbesökarnas intresse och som lockar dem att stanna kvar på sidan.

Målet vid skrivandet av texter för en webbplats bör vara att skapa så unika och nyskapande texter som möjligt, som samtidigt skapar igenkänning hos användarna för både produkt, tjänst och företag. En lyckad content writing ökar både konverteringsgraden bland webbplatsbesökarna samt placerar sidan högre upp i sökresultatet på Google.